Kamera/polyfotokamera
En kamera som kan ta från fyra och upp till 48 bilder på en och samma plåt. Ja, så flexibel är faktiskt den här danska polyfotokameran som har använts av Lea Wikström, verksam i Malmberget 1918-72.
Jens Peter Hansen, Norka-Hansen kallad, var en dansk uppfinnare och kameratillverkare. Hansen innehade många patent på fotoutrustning, som till exempel en klocka för filmframkallning. Under 1930-talet blev han också en av Skandinaviens ledande tillverkare av ateljékameror. Fram till andra världskriget tillverkade hans fabrik sådana kameror under namnet ”Norka”, Nordiska Kamera. Hans kameror var både genomtänkta och funktionella, och de exporterades bland annat till USA och Sovjetunionen.
Norkas mest berömda kamera var förmodligen en sådan här polyfotokamera. Den kunde ta från fyra, och ända upp till fyrtioåtta bilder på en och samma glasplåt!
Tillverkningen av Norkakameror drabbades hårt av andra världskriget. Exporten upphörde nästan helt, och det blev mycket svårt att få tag på fotomaterial. Fabriken låg dessutom i samma byggnad som en fabrik som sydde uniformer. När uniformsfabriken blev saboterad uppstod en brand som helt ödelade kameratillverkningen.
Lea Wikström
Den här Norka-kameran (Nbm 17540) har använts av Lea Wikström i Malmberget. Hon var född i Luleå, och där fick hon, år 1910, också sin första anställning som lärling hos Henny Tegström & Co på Storgatan i Luleå. Under några hårda år lärde sig Lea här fotografyrket från grunden. År 1917 flyttade Lea från Luleå, först till Uppsala, och sedan vidare till Visby. I Uppsala arbetade hon som fotobiträde hos firma Ellen Claeson, och i Visby på Hanna Ljungquists fotoateljé. Fotografyrket var vid den här tiden till ovanligt stor del, ett kvinnoyrke. Det var också självklart för fotolärlingarna att lära sig alla arbetsmoment.
Efter en tid i Visby menade Lea att hon nog skulle kunna stå på egna ben. En ledig ateljé, Tora Grahns fotoateljé, fanns att köpa i Malmberget. I juni 1918 flyttade så Lea norrut igen.
År 1918 hade Malmberget 17 000 invånare. För Lea kunde det betyda att hon fick ta mer än tusen bilder per dag. Hon utförde också allt mörkrumsarbete själv. Sedan Lea gift sig 1920 flyttades ateljén så småningom in i ett vackert hus på Köpmangatan 11. Huset inreddes med en ljus ateljé på den översta våningen.
I Malmberget arbetade hon mest med porträttfotografering, men hon dokumenterade även föreningsverksamhet, skolor, broar med mera. En annan inkomstkälla var vykorten. Lea syntes ofta ute i Malmberget med omgivningar för att förnya och komplettera sitt vykortssortiment.
År 1972 stängde hon sin ateljé, efter mer än 60 år. Hennes fotoutrustning, som bland annat innehåller två polyfotokameror av märket Norka, tillsammans med den stora bildsamlingen (20 ton!) kom att doneras till Norrbottens museum för framtida forskning.
Robert Pohjanen
Antikvarie, Norrbottens museum
(publicerad 2013)
Läs mer:
- Pohjanen, Robert, Lea Wikström – Bilden av Malmberget, Norrbotten 2012.