Orientalisk klänning

Klänningar, tunikor och kaftaner med afrikanskt och orientaliskt ursprung eller inspiration har varit, och är fortfarande, populära internationellt. 

Baksida Av Orientalisk Klaenning Inkoept I Tunisien Tillverkad I Grekland Invnr 22 867 Foto Åke ÅstroemKlänningen (Nbm 22 867) på bilden är troligtvis inköpt i Tunisien under en semesterresa, men är enligt märkning tillverkad i Grekland. Den är sydd i svart bomullstyg, är dekorerad med guldfärgad tråd och har ett tillhörande knytskärp i samma färgsättning. Klänningens framsida är särskilt rikt dekorerad men guldbroderier pryder även bakstycke och ärmar. Skärpets dekor skiljer sig från den på klänningen.

Det är okänt när klänningen är tillverkad, men dess skick indikerar att den är sydd under modern tid, troligtvis inte långt innan den köptes in under 1960- eller 1970-tal.

Anor från antiken

Trots att klänningen är sydd i modern tid finns en del traditionella inslag värda att nämna. Till exempel är klänningens skärp dekorerad med så kallad meander.

Meanderslinga Paa Skaerp Tillhoerande Orientalisk Klaenning Inkoept I Tunisien Tillverkad I Grekland Invnr 22 867 Fo

Denna typ av dekor, även kallad alagreck eller á la grecque (franska för "på grekiskt sätt"), är ett geometriskt bårdornament som idag flitigt används inom konsthantverk, textilhantverk och arkitektur över hela världen.

Meanderdekoren består traditionellt av rätvinkliga brutna eller spiralformade linjer. Det finns även en mer rund variant som kallas "löpande hund" och som anses ha sitt ursprung i den äldre spiralornamentiken som förekom kring Medelhavet redan under bronsåldern. Spiralornamentik kan till exempel ses på keramik från den mykenska perioden (ca 1600-1050 f.Kr.) i det område som idag utgör Grekland.

Detalj Av Aerm Paa Orientalisk Klaenning Inkoept I Tunisien Tillverkad I Grekland Invnr 22 867 Foto Åkeåstroem

Efter den mykenska stilperioden infaller den geometriska stileran (ca 1050-700-tal f.Kr.), då den mjuka och rundade dekoren får ett mer kantigt uttryck. Det är också under denna period som man kan se de första meanderslingorna, liknande den som finns på vårt aktuella skärp. Man kan kanske därför säga att meanderdekoren utvecklades ur den äldre spiralornamentiken. På keramik och på väggmålningar och reliefer i grekiskt, romersk och orientaliskt kulturområde under klassisk antik tid, finns otaliga avbildningar på människor som bär kläder kantade med meander.

På stranden, festen eller i dansen

Det kaftanliknande klädesplagget har som sagt varit populärt länge på olika platser i världen. Idag kan man se det som skir strandklänning, prålig festklänning, vardagsklänning eller tunika men även som exklusivt modeplagg. Ibland är det sytt av moderna tyger, men klänningar med mer traditonellt orientaliskt utseende och dekor används än idag.

Inom klassisk orientalisk dans förekommer dansstilar där en heltäckande klänning fortfarande används. Den så kallade Galabeyan är ett exempel på en sådan dräkt och är vanlig framför allt inom folklore eller folkdans. Galabeyan finns inom den orientaliska dansen i en ganska figurnära variant, men även en mer rak modell förekommer och har stora likheter med den aktuella klänning som finns i museets samlingar. 

 

Mirjam Jonsson
Arkeolog, Norrbottens museum
(publicerad 2014)


Fler berättelser ur samlingarna  >