Gamla posten 1, Luleå

Posten 1 i Luleå uppfördes 1953 efter ritningar av Postens chefsarkitekt Lars-Erik Lallerstedt. Byggnaden har sedan dess genomgått en rad förändringar, delvis utvändigt men framförallt invändigt, med anknytning till verksamhetens utveckling.

Byggnaden är intressant ur olika hänseenden. Den speglar den ganska drastiska förändring som postväsendet genomgått under det senaste halvseklet. Byggnaden berättar om tanken med Posten i mitten av förra seklet; en Post som skiljer sig mycket från dagens. Posten har alltid varit en av knutpunkterna i det svenska samhället, och en viktig plats för möten och utbyte av information.

Byggnaden uppfördes med en öppen hall för postärenden och en stor kontorsbyggnad för övrig verksamhet som postsortering och administration. Med tiden har Postens verksamhet centrerats till stora postterminaler och de mindre postkontoren har försvunnit. Behovet av den stora kontorsbyggnaden i Luleå minskade därför successivt och stod i slutet av år 2002 tom.

I posthallen och de små omgivande utrymmena bedrevs postverksamhet fram till 2009.

Idag erbjuds öppna arrangemang i byggnaden, med inriktning mot forskning, utbildning och konstnärligt utvecklingsarbete i ett samarbete mellan IVA, LKAB och Luleå tekniska universitet. Byggnaden kallas idag Vetenskapens hus, och inrymmer även en restaurang.

Plan och bygglagen

Posthallen är dessutom skyddad i kommunens detaljplan enligt följande: den får inte rivas, dess linjemönstrade putsfasader samt fönstrens utseende ska bevaras. Skyddsbestämmelser vad gäller interiören innebär att Posthallens stengolv, välvda innertak och innerbalkong med trappa ska bevaras.

Byggnaden i sin omgivning

Kvarteret Råttan utgörs i den östra delen av postens gamla lokaler och i väster av köpcentret Shopping, som uppfördes 1954-55. De är sammanbyggda mot Storgatan, där postenhuset har ett inskjutet fasadparti som markör mot Shopping.

Båda byggnaderna har sina huvudentréer mot Storgatan. Byggnaderna ligger i liv med varandra på parallellgatan Skeppsbrogatan. De båda byggnadernas olika volymer, formspråk, kulörer och fasadstruktur spelar mot varandra – Shoppings aluminiumytor mot Postens gula, putsade fasader.

Kulturhistoriska och arkitektoniska värden

Byggandskomplexet domineras av Posthallen som vänder sig mot korsningen Storgatan och Kungsgatan, det är också den som besitter de högsta kulturhistoriska värdena med sitt säregna utseende.

Exteriörens lutande fasader och välvda tak utgör grunden för byggnadens form och uttryck. Andra karaktäristiska drag är de stora glasade partierna i valvbågarna, trapetsformade fönster, linjeputsade fasader samt entrébyggnaden med lätt utsvängt entréparti. Hela byggnaden är en lek med färg, form och volymer.

Exteriören är i stort oförändrad – de pelarlika hörnen var tidigare putsade i en mörkare nyans än fasaden i övrigt, då var fasaderna ljusare än de är i dag. Detta tillsammans med de mycket mörkare fönsterbågarna gav en tydligare arkitektur där kulören var en tydlig del av byggnadens spel och lek med volymer.

Interiörens monumentala uttryck med tyngd nedtill och lätthet upptill skapas av ett flertal komponenter. De stora dimensionerna på glaspartier och takvalvet som vilar på de polygona hörnpelarna. Den mörkare färgskalan nedtill och den ljusa upptill som dessutom avslutas med en närmast sfärisk form.

Nertill skapas den av stengolvet de med panelklädda väggarna och mörka fönstersnickerierna, även de tidstypiska. Andra viktiga karaktärsskapare är den smäckra trappans form, och räckets linjer som bildar samma mönster som fasadputsen.

När byggnaden uppfördes hade valvbågarnas glas en annan utformning, som säkert varit en länk mellan de nyss nämnda formerna i räcket och fasaden med stengolvets mönster. Entrépartiets viktiga karaktärsskapare består av väggarna och golven av sten, ventilationsrören av rostfritt stål och de vita porslinslamporna. Interiören är även den välbevarad. Trappräcket har varit i en annan, mörkare, kulör och expeditionsdiken runt stengolvet är borttagen.

Texten bygger på museets dokumentation av modern arkitektur av Lina Karlsson, Posten 1, Luleå, Dnr 376-2004, där postväsendet är sammanställt från 1600-talet fram till idag.


Läs mer

  • Björk, Cecilia. Kallstenius, Per. Reppen, Laila. (1983) "Så byggdes husen 1880-1980 – Arkitektur, konstruktion och material i våra flerbostadshus under 100 år". Stockholm: Statens råd för byggnadsforskning och Stockholms Stadsbyggnadskontor
  • Hellström, Hans (1996) "Postens byggnader genom tiderna". Stockholm: Postfastigheter AB och Hans Hellström
  • Steckzén, Birger och Wennerström, Henrik (1921) "Luleå stads historia 1621-1921". Uppsala: Appelbergs Boktryckeri Aktiebolag

Modern arkitektur i Norrbotten

Norrbottens museum genomför ett projekt "Modern arkitektur i Norrbotten" där avsikten är att belysa den bebyggelse som uppförts i länet under perioden 1950-2000. Gemensamt för de byggnader som dokumenteras är att de är arkitektoriskt intressanta och tillsammans speglar spännvidden av Norrbottens byggda kulturav.

Gamla posten 1, Luleå (pdf 1721 kB)

 


Tillbaka till kulturhistoriska byggnader i Luleå >

Tillbaka till flera kulturhistoriska byggnader i Norrbotten >