Arkivcentrum

Norrbottens museums arkiv och bibliotek tillsammans med Norrbottens Föreningsarkiv erbjuder tillgång till arkivdokument och publikationer om länets historia och kulturarv. Arkivcentrum tar emot, förvarar, vårdar och tillgängliggör arkivhandlingar, dokument och litteratur. Personalen svarar även på frågor om arkiv och vård av arkivhandlingar.

Arkiven innehåller unikt material från hela Norrbotten. Det äldsta dokumentet är från 1500-talet, men de flesta är från mitten av 1800-talet och framåt. De berättar om flera generationers aktiviteter inom olika områden. Du kan söka i vår förteckning och våra arkiv via databasen Visual Arkiv. Vi hjälper gärna till med sökningar. Vi kan också vägleda och tipsa om andra arkivinstitutioner och bibliotek som kan ha material om efterfrågat ämne.

För att du ska få så god service samt för att minska smittspridning vill vi att du kontaktar oss innan ditt besök. Då kan vi säga om vi har materialet du önskar, och tar fram handlingarna tills du ska besöka oss. Följ Arkivcentrums facebooksida för uppdateringar om öppettider, arrangemang och intressanta inlägg om Norrbottens historia och samtid.

Öppet för alla

Arkivcentrum är öppet för alla som är intresserade av länet och vill fördjupa sig i arkiv och litteratur. Vi hjälper besökare att ta fram önskat material. Därefter kan man sitta i forskarsalen och studera arkivhandlingar, bläddra i tidningslägg, ta del av temautställningar, lyssna på folkmusik och intervjuer från Norrbotten, botanisera i biblioteket eller läsa böcker och tidskrifter.

Öppettider / telefontider

Adress: Höstvägen 7, Luleå  

E-post: arkivcentrum@norrbotten.se

Ordinarie öppettider: Tisdag–torsdag 9.00–15.00. Besök måste bokas, ring: 0920-24 35 80. Övriga tider hänvisar vi till telefonsvararen eller e-post: arkivcentrum@norrbotten.se

Vill du ta del av bildstöd inför ett besök klicka här (öppnas i nytt fönster).

Visningar för grupper (exempelvis föreningar och skolklasser) bokas via mejl eller telefon.

Kopior

Kopior och enkla skanningar av arkivhandlingar kan göras mot en fastställd avgift. Ömtåligt material kopieras inte eftersom kopieringen kan skada handlingarna.

Wi-Fi

I forskarsalen och biblioteket finns fritt trådlöst nätverk.

Lyssnarplats med musik och intervjuer

I biblioteket finns en dator med hörlurar och tillgång till ett stort antal inspelningar av såväl folkmusik som intervjuer om och från Norrbotten.

Arkivcentrum Norrbotten har inlåningsrätt

Det innebär att vi kan låna in handlingar från andra arkivinstitutioner i landet, exempelvis från Riksarkivet och landsarkiven. Egna arkivhandlingar lånas i sin tur ut till institutioner som är godkända av Riksarkivet. Hemlån medges inte (Föreningsarkivets medlemmar kan dock låna hem eget deponerat arkivmaterial).

Regionarkivet 

Region Norrbottens arkiv finns vid Arkivcentrum. För tillgång till handlingar kontakta Regionarkivet, regionarkivet@norrbotten.se, telefon 0920-719 93 (helgfri måndag-fredag kl 8.30-12.00).