Har du basketminnen från Norrbotten?

Trots att basket har utövats i länet sedan 1950-talet med verksamhet i många kommuner saknar Norrbottens museum föremål, berättelser och bilder om idrotten i sina samlingar. Därför vill museet nu samla in minnen för att fylla luckorna om länets baskethistoria. Vi hoppas att du vill delta.

Du har kanske spelat själv, varit basketförälder, tränare eller supporter. Kanske var du med i ett lag som vann en viktig match, eller satt i publiken vid ett avgörande moment och såg ditt favoritlag vinna. Eller har du upplevelser av sporten som inte är positiva? En förlust som var tyngre än andra, skorna som skavde eller en skada du råkade ut för. Vi vill ta del av både glädjefyllda stunder och mindre glada minnen från sporten. 

Till insamlingen >

Den digitala insamlingen pågår till och med april 2024. Vi hoppas att du vill delta – dina basketminnen är värdefulla för oss!

Dokumentation av Luleå Basket

Norrbottens museum gör även en dokumentation om Luleå Basket för att samla in personliga berättelser från kvinnliga basketspelare och komplettera berättelsen om basket i museets samlingar. Den information som museet idag har om basket handlar till stor del om föreningarnas herrlag och det saknas dokumentation om damlag och Luleå Basket

Målet är att få en inblick i spelarnas vardag, skildra atmosfären på en matchkväll och synliggöra vad det innebär att vara elitspelande basketspelare idag jämfört med tidigare år. Dokumentationen görs genom bland annat bland intervjuer, fotografier och föremål, och pågår till årsskiftet.

Användning av insamlat material

Det insamlade materialet kommer att synliggöras genom blogginlägg och på museets sociala media som ”månadens bild” och ”månadens föremål”. På sikt kan materialet även komma att användas i övriga sammanhang inom museets verksamhet till exempel utställning, föreläsningar, arkivkaféer eller artiklar.