Virtuell vandring

Nedan visas exempel på panoramafotografi. Det är en teknik som vi använder vid fotografering av arkitektur och miljöer. Välkommen in!

Graffitimålningar under Skeppsbrogatan, Luleå kommun

Grafitti 1920X1200

I en hundra meter lång kulvert under Skeppsbrogatan i Luleå finns ett 40-tal graffitimålningar från 1991. Från början var detta en utrymningsväg från biografen Spegeln i varuhuset Shopping. Efter bion stängdes 1986 användes lokalen för ungdomsevenemang och det var i samband med detta som kulverten utsmyckades med graffitimålningar. Eftersom målningarna är inomhus är de unikt välbevarade.

Se graffitimålningarna under Skeppsbrogatan

Norrbottens museum blev med dokumentationen av graffitimålningarna tvåa i Sverige i "Årets samtidsdokumentation 2021". Priset delades ut av DOSS på Sveriges Museers vårmöte.

Kiruna gamla stadshus

2016 117 009 Kiruna Stadshus Copy

Kiruna stadshus ritades av arkitekten Artur von Schmalensee och uppfördes 1959–1963. Schmalensee vann en arkitekttävling med sin konstruktion som han kallade "Igloo" på grund av dess låga entré in i en stor öppen hall med höga ljusinsläpp. Stadshuset tilldelades 1964 Kasper Salin-priset för "Sveriges vackraste offentliga byggnad".

Läs mer om Kiruna gamla stadshus

Kiruna kyrka

Thumbnail Play 720X431

Kiruna kyrka ritades av arkitekten Gustaf Wickman (1858-1916) och invigdes 1912. Skulptören Christian Eriksson har gjort flera av kyrkobyggnadens skulpturer, liksom reliefen ovanför entréporten. Prins Eugen har målat altartavlan som föreställer ett stiliserat, solbelyst landskap. 

Läs mer om Kiruna kyrka 

Haparanda kyrka

Play Buttonpluspic

14 juni 1963 satte någon eld på Haparanda kyrka, som brann ned till grunden. Fyra år senare invigdes kyrkan som står här idag. Arkitekten Bengt Larsson från ELLT ritade byggnaden som han gav namnet "Rent hus". Den nya kyrkan var synnerligen en kontrast mot den nedbrunna, traditionella träkyrkan från 1800-talet som målats i ljusa linoljefärger. Eller för den delen, en kontrast mot majoriteten kyrkor i Sverige.

Läs mer om Haparanda kyrka

Världsarvet Gammelstads kyrkstad

Kyrk Button 360 Vinter 360

Gammelstads kyrkstad är landets största och bäst bevarade, och den 7 december 1996 togs kyrkstaden upp på UNESCO:s World Heritage List och blev därmed ett världsarv. Gammelstads kyrkstad är över 400 år gammal och rymmer 405 kyrkstugor med sex stall och ett avträde. Kyrkstaden brer ut sig kring den stora medeltidskyrkan. 

Till panoramavandring i Gammelstads kyrkstad