Barnens dagsmärke

Barnens Dag har anordnats i Norrbotten sedan början av 1900-talet och firades med nöjesfält, festtåg, tombolor och försäljning av Barnens Dagsmärken.

Redan i slutet av 1800-talet bildades de första Barnens Dagsföreningarna i Sverige och första gången Barnens Dag anordnades var 1901 i Grängesberg. Föreningarna hade som mål att samla in pengar för att kunna erbjuda fattiga och sjukliga barn en sommarvistelse på landet. Barnen kunde få bo några veckor på en barnkoloni eller i enskilda hem, ibland långt hemifrån.

Den största inkomstkällan för föreningarna kom från Barnens Dagsfestligheterna med festtåg ledda av Barnens Dagsgeneraler, val av Barnens Dagsdrottning, nöjesfält med olika åkattraktioner, tombolor, insamlingar och försäljning av Barnens Dagsmärken.

Barnens Dagsfester

Barnens Dagsfester i Norrbotten har förekommit från tidigt 1900-tal. Redan i mitten av 1920-talet bildades en Barnens Dagsförening i Boden. Föreningar har funnits även i Kiruna, Malmberget, Haparanda, Kalix, Boden, Luleå, Älvsbyn och Piteå, varav de flesta bildades på 1940-talet. Även Arvidsjaurs barnkoloniförening anordnade Barnens Dag, med början 1948.

Barnens Dag, foto Adolf Hjort
Foto: Adolf Hjort, Norrbottens museums bildarkiv.
Barnens Dag i Luleå, 1940-tal. 

Det var Övre Norrlands Barnens Dagkrets som samordnande Barnens Dagsfirandet i Norr- och i Västerbotten. Kretsen såg till att festligheterna på de olika platserna inte kolliderade tidsmässigt. Under många år anlitade kretsen Björkmans Nöjesfält, som turnerade runt på Barnens Dag i de båda länen.

Barnens Dag I Boden
Okänd fotograf.
Barnens Dag i Boden 1914. 

Förutom nöjesfält, festtåg och tombolor, anordnades ofta dans och olika uppträdanden med både lokala och riksbekanta kändisar. På Barnens Dag i Haparanda 1966 till exempel, såg några av programpunkterna ut så här: "Dans till Bertil Jarleviks toppband från Umeå", "LEONI - mannen i kanonkulan en sensationell uppvisning", "Åsa Kleveland - den Norska sångstjärnan, känd från sångfestivalen i Luxemburg, Norges och Sveriges TV" och "Sveriges populäraste natursångare Jokkmokks-Jokke".

Barnkoloniverksamhet

Överskottet från festligheterna användes främst till barnkoloniverksamhet. Malmbergets Barnens Dagsförening grundade 1946 flera barnkolonier runt om i landet, i Sommen, Arkösund, Åsa och Skummeslöv, dit barn från Gällivare och Malmberget fick åka på sommarlovsvistelse. Föreningen i Kalix drev koloni i Falkenberg, medan Boden hade koloni på närmare håll, vid Buddbyträsket.

Barnens Dagsföreningarna i landet har minskat i takt med att välståndet i landet har ökat. Flera av länets föreningar är nerlagda, men i Kalix, Boden och Malmberget finns de fortfarande kvar. Bodenföreningen fick 2008 pris från Barnens Dags Riksförbund för sitt engagerade och entusiastiska arbete för barn och ungdomar i Bodenområdet.

Barnens Dagsmärket (Nbm 10917) i Norrbottens museums samlingar skänktes till museet 1968 och kommer från Gällivare.

 

Anja Wrede
Antikvarie, Norrbottens museum
(publicerad 2011)


Läs mer:

  • I arkiven på Norrbottens minne kan man i tidningsartiklar och i olika handlingar följa Barnens Dagsrörelsens historia i länet.
  • Öhman, Lennart, Arvidsjaurs barnkoloniförening med Barnens Dag, 1993.

Fler berättelser ur samlingarna  >