Fåtölj (Fladdermusfåtölj)
Fladdermusfåtöljen blev populär i Sverige på 1950-talet, framförallt bland ungdomar. Den äldre generationen tyckte att stolen var obekväm och slarvig.
Fladdermusfåtöljen blev del i ett helt nytt sätt att möblera. Tidigare enhetliga tunga möblemang ersattes av udda, lättare möbler och möbleringsmönstret blev mer flexibelt. Den representerar ett nytt sätt att uppträda inomhus, det avslappnade halvliggandet i mjuka möbler, ofta placerade framför TV:n, som var hemmets nya centrum.
Fladdermusfåtöljen
Fladdermusfåtöljens historia började redan 1877, då en engelsman tog patent på modellen. Första gången den visades upp var 1904 på världsutställningen i St Louis i USA. Stommen i den tidiga "fladdermusen" var tillverkad av trä.
Modellen utvecklades 1938 av en spansk och två argentinska designers; Bonet, Kurchan och Ferrari-Hardoy. Efter andra världskriget gjorde fåtöljen succé och den började tillverkas på många håll runt om i världen, nu med en stomme av metall och klädsel av tyg eller läder.
I Sverige introducerades fladdermusfåtöljen på 1950-talet av det amerikanska företaget Hans Knoll och den tillverkades först på NK:s verkstäder i Nyköping på licens av den amerikanska firman. IKEA kom 1960 med en egen version, Butterfly, som kunde införskaffas för 27 kr.
Fåtöljen blev mycket omtyckt, framförallt bland ungdomar. Den blev en symbol för ungdomlig inredningsstil och kom att representera ett nytt generationstänkande i möblering. Den äldre generationen ansåg att stolen var obekväm och slarvig, men för de yngre var den härlig att slänga sig ner i och den blev en protest mot uppmaningen att sitta ordentligt.
Norrbottens museums fladdermusfåtölj (Nbm 21327) kommer från en gård i Persön. Den är tillverkad av svartmålade metallrör och har en klädsel av röd galon.
Anja Wrede
Antikvarie, Norrbottens museum
(publicerad 2011)
Läs mer:
- Fredlund, Jane, Moderna antikviteter, Ordalaget, 2004.
- Boman, Monica (red.), Svenska möbler 1890-1990, Signum, 1991.