Myggmedel
Kampen mot myggen har varit lång, och den kommer antagligen att pågå så länge det finns både mygg och människor på jorden!
Mygg, knott och andra blodtörstiga insekter har alltid varit en del av vardagen i vår del av världen. Genom historien finns det många berättelser om hur resenärer i norr har plågats av mygg, knott och diverse andra blodtörstiga insekter. Människan har också försökt skydda sig mot dessa. Olika former av skyddskläder, som mygghattar, kunde användas. Brinnande, pyrande tickor har varit ett tidigt sätt att också idka kemisk krigföring mot mygg.
På bilden ovan visas Djungelolja 3x6 och 6-12, samt Ripell – Amerikansk myggolja (Nbm 21398-21400). Flaskorna finns idag i Norrbottens museums samlingar, men kommer ursprungligen från Sävast, Överluleå socken.
Lång kamp mot myggen
Redan på 1500-talet skriver Olaus Magnus i sin "Historia om de nordiska folken" om olika medel för att bli av med plågan. För att hålla myggen på avstånd från kreaturen kunde man bränna enris, säv eller ormbunkens rötter. Själv kunde man gnida in sig med ett uppkok på malört, ruta eller svartkummin. Det fanns också myggtält att sova under. I mitten av 1600-talet talar Arvid Månsson om att "peppar, sjuden uti söt mjölk, dräper flugor". Också Linné blir under sin Lappländska resa närmare bekant med en "stor myckenhet af mygg".
Sedan mitten av 1800-talet har skogsfolk brukat smörja in sig med beckolja, som är en biprodukt från destillation av trätjära. Beckolja används fortfarande, idag vanligen utblandad med något modernt myggmedel.
Kemiska medel
När andra världskriget spred sig till Stilla havets djungelområden uppkom snart ett behov av effektiva insektsmedel. Chemical Warfare Service i USA experimenterade med olika typer av kemiska repellenter, alltså medel som ska verka avskräckande på insekterna.
Ursprungligen användes olika naftalenföreningar men snart upptäcktes att den mest effektiva substansen var N,N-Dietyl-m-toluamid. Den kallades DEET och fortfarande innehåller nästan alla världens insektsmedel denna substans. DEET tas upp genom huden och därför får myggmedel avsedda för huden i dag endast innehålla 20 % DEET, om de ska få säljas i Sverige.
Äldre myggmedel med DEET kunde dock innehålla betydligt högre koncentrationer. Detta gjorde dem förstås effektiva, och också oerhört populära. Tillsammans med längre semester och bättre kommunikationer var kanske dessa myggmedel en orsak till det ökade intresset för friluftsliv under 1950- och 60-talen?
Robert Pohjanen
Antikvarie, Norrbottens museu
(publicerad 2008)
Läs mer:
- Nils Parling, Djungelolja, Finnbäcks-Lars visor, 1956.
Några tips:
- Sätt på dig ljusa kläder – de avger inte värme på samma sätt som mörka.
- Använd myggmedel, myggnät och täckande kläder.
- Sätt dig så att det blåser på dig – mygg tycker inte om vind.
- Ta ett dopp. Då minskar dina kroppsdofter och eftersom huden också blir svalare blir du mindre attraktiv för myggen.
- Tänd en brasa – mygg gillar inte rök.