Rockblad

Friargåva/fästmansgåva tillverkad med stor omsorg och skicklighet.

Rockbladet (Nbm 956) från Pitholm är tillverkat av björk, med urtagningar och taggar för blånor (lin) och utskurna mönster, bland annat tre hjärtan. Rockbladet har en platt form (blad), därav namnet, och just denna platta typ var vanlig utmed kusten från Haparanda och ner till Kalmar. Rockbladen var fästade på spinnrockens rockhuvud när man spann lin.

En annan typ med samma funktion kallas linfäste, men har en rund eller fyrkantig form i genomskärning. Dessa var av östeuropeiskt ursprung och de äldsta kända är daterade från 1770-talet. De har genombruten dekor i form av till exempel hjärtan och blommor.

Gåva till den blivande hustrun

Rockbland eller linfästen tillverkades ofta av pojkar/män och gavs i gåva till deras blivande hustru. När denna friargåva tillverkades användes ett bildspråk som alla kände till och som var passande för tillfället; hjärtat som var symbolen för kärleken. Friargåvorna var också ofta målade i vackra färger.

Friaren lade ner mycket tid och omsorg på detta snideri. Friargåvorna visar prov på gångna tiders anmärkningsvärda skicklighet i handslöjd. Gåvorna var dessutom funktionella eftersom de skulle användas till vardagssysslorna. Andra typer av friargåvor var mangelbräden, bandgrindar, lunor och vävspännare.

 

Per Moritz
Antikvarie, Norrbottens museum
(publicerad 2007)


Fler berättelser ur samlingarna  >