Björkskatakyrkan, Luleå

Björkskatakyrkan från 1978 är stadsdelskyrka i Björkskatan, ungefär 5 kilometer nordöst om Luleå. Stadsdelen är ung och uppfördes främst i etapper under senare delen av 1970-talet, efter den tidens rådande ideal med trafikseparering och funktionsseparering av byggelsestrukturen.

Likt flera andra nya områden fick stadsdelen en integrerad centrumanläggning med skola, bibliotek, handelshus, restaurang och flera andra verksamheter samlade i stora byggnadskomplex. Björkskatakyrkan är en del av centrumanläggningen och ligger i dess nordöstra hörn.

Även om byggnaden alltid har använts som kyrka, var det från början tänkt att den skulle innehålla verksamheter för den intilliggande skolan. Därför kopplas formspråket inte direkt till kyrklig verksamhet.

Björkskatakyrkan avlystes som kyrka 26 november 2017.

Kyrkobyggnaden – en modern kyrka

Till formen har kyrkan utseendet av ett rätblock i ett plan. Då den västra delen är sammanbyggd med skolans lokaler, har byggnaden endast tre fria fasader. I en liten björkdunge, framför byggnadens entré i öster, står kyrkans ljusröda klockstapel av metall. Byggnadens fasader binds samman av material, färg och komposition men har ändå skilda uttryck.

Arkitekten Dan Lundbäck har lyckats ge varje fasad sitt speciella utseende och karaktär genom användningen av materialen. De dominerande materialen är betongsten och olika varianter av plåtbeklädnad. Arkitekturen med fönsterband, plant tak samt kombinationen av material och färg är typiska för perioden för uppförandet.

Utmärkande för byggnaden är den långa takkupan som sträcker i öst-västlig riktning över hela taket. Denna blir även en del av byggnadens entréparti, som med sina böjda former och intensiva färger särställer sig från övriga fasader.

Interiört går den generella färgsättningen på tak och väggar i ljus kulör och golven är klädda med linoleummattor. Utmärkande är stommen av betongpelare och balkar som utgör en stor del av interiörens uttryck, samtidigt som konstruktionen är avläsbar. Detta visas tydligast i takkupans arkitektur där böjda pelare möjliggör för den speciella formen. Takkupan utgör en viktig del av byggnaden, både i sig självt samt med sin funktion.

Kyrksalen präglas av det stora fönsterpartiet i norr som spänner från golv till tak. En annan utmärkande komponent är kyrkans praktfulla orgel av trä, vilken upptar en stor del av den södra väggen. Till skillnad från de flesta andra kyrkor har Björkskatakyrkan sitt kor i väst.


Läs mer

  • Nyström, Clara, "Björkskatakyrkan", Luleå.
  • Dokumentation av Modern arkitektur i Norrbotten, 2010.
  • Norrbottens museum, dnr 142-2010, rapportnummer 2010:9.
  • Björkskatakyrkan, Luleå (pdf 5382 kB)

Modern arkitektur i Norrbotten

Norrbottens museum genomför ett projekt "Modern arkitektur i Norrbotten" där avsikten är att belysa den bebyggelse som uppförts i länet under perioden 1950-2000. Gemensamt för de byggnader som dokumenteras är att de är arkitektoriskt intressanta och tillsammans speglar spännvidden av Norrbottens byggda kulturav.

 


Tillbaka till kulturhistoriska byggnader i Luleå >

Tillbaka till flera kulturhistoriska byggnader i Norrbotten >