Väderkvarnen på Junkön, Luleå

På Junkön finns en av de få bevarade väderkvarnarna i Norrbotten.

Det finns olika typer av väderkvarnar. Kvarnen på Junkön är av typ hättkvarn, eller hattkvarn. Denna kvarntyp är en variant av en tornkvarn, men tornkvarnen har lodräta väggar och är inte avsmalnande upptill så som Junkökvarnen. Tornkvarnarna är också ofta byggda i sten. Hättkvarnen har en vridbar topp till skillnad mot stubbkvarnen där hela huset vrids efter vinden.

Hättkvarnen på Junkön är unik i länet och har sin förebild på bland annat Gotland, Åland och i Finland. Tillverkningsår och upphovsmakare är okänt, men uppgifter finns om att den skulle vara uppförd av en Pettersson från Avan 1832. Samma man uppförde väderkvarnen i Alhamn. Kvarnen restaurerades på 1980-talet med byggnadsvårdsbidrag från Länsstyrelsen.

Junkön

På Junkön har människor varit bofasta sedan 1700-talet och livnärt sig på jordbruk och fiske. Den gamla byastrukturen är fortfarande synlig och gårdsstrukturerna är välbevarade. Norrbottensgårdar, portlider, härbren och smedja finns kvar, men jordbruket försvann från byn under 1960-talet. På ön finns också lämningar efter tjärdalar och kolmilor.

Junkön i kulturmiljöprogrammet

Junkön ingår i ett riksintresse för naturvården. Ön finns också med i Norrbottens kulturmiljöprogram med motiveringen:

"Junkön är en av länets få jordbruksbyar i skärgården som dessutom är välbevarad vad gäller bebyggelsen, gårds- och byastrukturen. Detta tillsammans med läget, i närheten av Luleå, gör att Junkön har ett högt kulturhistoriskt och turistiskt värde."


Tillbaka till kulturhistoriska byggnader i Luleå >

Tillbaka till flera kulturhistoriska byggnader i Norrbotten >